top of page
fabrizio-chiagano-rDwIXsgb2LY-unsplash.jpg

Despre Ki-Aikido

Aikido (ai - armonie, ki - energie, do - cale) este arta marțială japoneză care se traduce prin „calea armoniei cu ki”. Shin-Shin-Toitsu-Do este calea unificării minții și a corpului, cunoscută ca Yoga japoneză.

 

Ki-Aikido aduce împreună cele două arte, Aikido și yoga japoneză, fiind disciplina care studiază coordonarea minții și a corpului prin intermediul Aikido.

Aikido se bazează pe utilizarea forței adversarului, iar atacurile sunt mai degrabă imobilizări decât lovituri. Fiind un stil de luptă pur defensiv, în Aikido nu avem competiții. Pe saltea, nu avem adversari, ci parteneri, al căror scop nu este de a ne doborî, ci de a ne fi aliați în schimbările pe care vrem să le facem pentru a fi în armonie cu noi și cu cei din jur. 


În viziunea lui Tohei Sensei, fondatorul Ki-Aikido, nu putem funcționa doar cu mintea sau doar cu corpul, dar atunci când le punem împreună, suntem capabili să ne manifestăm cele mai înalte abilități.

„Am început studiul Aikido-ului întrucât am văzut că Sensei Ueshiba stăpânea într-adevăr arta relaxării. De fapt, deoarece era atât de relaxat, putea genera atâta putere.”

Koichi Tohei Sensei, fondatorul Ki Aikido

Nakamura-tempu-doing-calligraphy_edited.

Tempu Nakamura Sensei (1876-1968)
Fondatorul Shinshin-toitsu-do

Maestrul Nakamura este cel care introduce Yoga în Japonia și joacă un rol important în abordarea ki-ului în Aikido. Tohei Sensei are o revelație când îl aude spunând că „mintea mișcă corpul”.

 

Nakamura Sensei a îmbinat cunoștințele din studiile în medicină, psihologie, arte marțiale japoneze și meditația indiană pentru a fonda, la începutul anilor 1900,  Shinshin-toitsu-do (calea unificării minții și a corpului), cunoscută ca Yoga japoneză. 

Morihei_Ueshiba_Portrait.jpeg

Morihei Ueshiba Osensei (1883-1969)
Fondatorul Aikido

Supranumită arta păcii, Aikido a fost fondată în 1920 de Osensei, ca sinteză a practicii sale marțiale, precum și a credințelor sale religioase și filosofice.

 

Osensei a îmbinat tehnici din mai multe arte marțiale tradiționale japoneze, printre care Daito-ryu, Ju-jutsu și Ken-jutsu, precum și tehnici de luptă cu sabia și sulița utilizate de samurai în Japonia medievală. În timp, Osensei a transformat Aikido, dintr-un set de tehnici de apărare, într-un mod de viață.

koichi-tohei-1967.jpeg

Koichi Tohei Sensei (1920-2011)
Fondatorul Ki-Aikido

Din cauza unei sănătăți fragile în timpul
copilăriei, la insistențele tatălui său, Tohei Sensei a început să practice judo. Ulterior, descoperă Zazen și Misogi și, mai târziu, îl cunoaște pe Osensei și începe practica Aikido pentru a stăpâni arta relaxării. 

În 1971, Tohei Sensei înființează Ki Society, în cadrul căreia predă despre
dezvoltarea ki-ului, iar în 1974 fondează Shinshin-toitsu-Aikido (Aikido cu mintea și corpul coordonate).

„Mișcă-te ca o rază de lumină,
Zboară ca fulgerul,
Lovește ca tunetul,
Mișcă-te în cercuri
În jurul unui centru stabil.”

Morihei Ueshiba Osensei,  fondatorul Aikido, în cartea Arta Păcii

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

©2024 by Ikigai Dojo. Powered and secured by Wix

bottom of page